De beste stedene for å kjøpe hund i Norge

Når dere som familie har blitt enige om at dere har lyst på en hund, så gjelder det å finne ut hvilken hund dere skal ha og ikke minst hvor det er mulig å kjøpe den. Det er mange ting å ta stilling til når man skal anskaffe seg en hund og det å finne den riktige hunden kan gjerne ta litt tid. Første skritt på veien er å finne ut hvilken type hund dere skal ha.

Bestem hvilken hund dere skal ha

Det er mange hunder å velge blant, men for tiden er det faktisk den norske nasjonalrasen, norsk elghund, som er den mest populære hunden. Blant de 30 000 valpene som blir registrert hvert år, er det selvsagt mange andre hunder og raser, som Schäfer, Jack Russel og Staffordshire, som også er veldig populære. Av andre populære hunderaser kan vi også nevne Golden retriever, Engelsk setter og Border collie. Alle tre raser finnes det mange av i Norge.

Som nevnt er norsk elghund den mest populære i Norge. Den tilhører nordlig spisshundrase og brukes en del som jakthund, takket være en velutviklet luktesans. Den kan nemlig lukte seg frem til et bytte. Hunden må ha en del mosjon og det er derfor viktig å ha den med ut på lange turer. Det vil selvsagt variere fra hund til hund, men det forventes at den blir mellom 12 til 15 år gammel.

Oppdrettere

Når dere skal velge et sted å kjøpe den nye hunden, så kan dette gjøres hos private selgere som dere finner på Finn.no eller Hundemarked.no. Her er det et stort utvalg av hunder og mange av annonsene er med bilde, slik at dere kan se hvordan hunden ser ut før dere tar kontakt. Det er også mulig å kjøpe hunden hos en oppdretter og ved å ta kontakt med NKK (Norsk Kennel Klubb) kan dere få opplysninger om nærmeste kennel. Husk det er dyrt å kjøpe hund, så dere må spare litt eller låne penger på kortet!

Uansett hvor dere bestemmer dere for å kjøpe den nye hunden, så er det viktig å bruke litt tid på å se den litt fra avstand. Det kan spare dere for mange problemer senere. Er det en glad og fornøyd hund eller virker den sky og litt redd for mennesker? Hunder som har levd veldig beskyttet eller har vært mye alene, er ikke spesielt sosiale og det er det veldig vanskelig å endre på. Da vil dere bli skuffet etter hvert når hunden ikke svarer til forventningene.

De beste stedene for å kjøpe hund i Norge

Hund – Hva bør jeg tenke på?

De små firbeinte vennene er søte og det er vel en av grunnene til at mange vurdere å anskaffe seg en valp eller en hund. Innen du ringer til nærmeste kennel for å kjøpe en valp eller hund, så er det flere ting du bør vurdere. Det krever en del å ha en hund og det er et stort ansvar. Derfor bør man tenke seg godt om og være sikker på at man har tid til det å ha en hund.

Hva du tenke på?

Det er som sagt flere ting å tenke på når du skal anskaffe deg en hund, det er ikke bare å ta på de kule solbrillene og gå ut på tur! En ting er det praktiske og ansvaret som følger med. En hund fortjener å få den oppmerksomhet den trenger og derfor må du bestemme deg for om du har tid til å lufte den flere ganger i løpet av dagen. Den liker også å bli lekt med, spesielt når den er yngre, og så skal den stelles. Er dere en familie med barn så er en hund akkurat som et ekstra barn i familien og den tar tid. Har dere tiden til rådighet så er det samtidig også morsomt med hund og barna vil sette pris på å ha et husdyr som de kan kose og leke med.

Når du eller dere skal finne den rette valpen eller hunden så bør dere undersøke hvilke hunderaser som passer best til dere. Noen raser er bedre egnet til å være hjemme alene enn andre. Andre raser er bedre sammen med barn og noen er mer kosete enn andre. Totalt finnes det mer enn 500 ulike raser alene i Norge, så det er nok å velge blant.

Hva du bør sjekke?

Når du har funnet ut hvilken hunderase du ønsker deg og funnet frem til en kennel eller en privat som har hunder til salgs, så er det et par ting du bør sjekke før du kjøper. En ting er at hunden bør fremstå som ren, og trivelig. Noe annet er hundens sinn. En hund bør være vant med mennesker og virke glad og fornøyd. Du bør derfor sette deg litt på avstand og se på den en liten stund. Om hunden virker trygg og glad for besøk, så er det et godt tegn på at du får deg en snill og kosete hund. Sist, men ikke minst, er det viktig å sjekke at den har fått de nødvendige vaksiner og at papirene ellers er i orden.

Hund – Hva bør jeg tenke på?

Gratis hundevalper, hvor får en det?

Det er koselig å ha en hund i familien, men det er ikke alltid enkelt å ha penger til å kjøpe en valp. Det trenger dog ikke å avholde dere fra å få drømmen om en hundevalp oppfylt. Det finnes alternativer for å få gratis hundevalper. Det kan være andre familier hvor tispen har fått valper og de ikke kan få solgt dem eller litt større hunder som trenger å bli omplassert. Det finnes flere annonser på finn.no og det er også mulig å sjekke med dyrebeskyttelsen om de har hunder som trenger omplassering.

Stort ansvar selv med gratis hundevalper

Før du kontakter forskjellige familier om gratis hundevalp, så bør du tenke over det ansvaret som følger med en liten valp. En ting er at den er søt, kosete og leken når det er liten. Men den blir fort større og selv om det ikke er slik at du kan velge å vrake blant gratis hundevalper, så bør du tenke over hvilken hund dere kan ha hjemme. Det er stor forskjell på å ha ansvaret for en liten hund og en velvoksen Schæfer. Sistnevnte krever mye stell, mosjon og tar plass. Ønsker dere en familiehund på grunn av barna, så er Boxere og Golden Retriever de hunderasene som passer best til familier med barn.

En annen ting er at hunden vil være der i mange år fremover, hvilket betyr at den enten må bli med på ferier og andre turer eller plasseres i kennel. Alt koster penger og det er ikke det billigste å ha en hund når man regner med mat, besøk hos veterinæren, pass i kennel etc. Derfor er det viktig å ta dette med i tankene før dere løper ut og henter den første og beste hundevalp dere kan få gratis. Mange tar opp kortsiktige lån for å kjøpe hund, men det er heller ikke smart, så om du ønsker en gratis valp må du enten spare opp eller la være. Du må også ha råd til å forsørge valpen på en god måte!

Bli kjent med valpen først

Når dere kommer frem til stedet hvor dere kan få hundevalpen, så se den litt på avstand først. Det er stor forskjell på en valp som er vant med mennesker og en valp som er redd og engstelig. En glad og sosial hund som i tillegg er ren og velstelt vil bli en god familiehund. Men en valp som er sky og kanskje redd for mennesker kan bli aggressiv på et senere tidspunkt og det er det ingen i familien som ønsker.

Gratis hundevalper, hvor får en det?

Hva bør en tenke på angående hundevalper?

Når du skal kjøpe en hundevalp så er det mye å tenke på. Derfor bør man unngå raske beslutninger da en slik liten tass kommer med et stort ansvar. Er dere en familie som skal ha hund, så bør dere være sikre på at dere velger riktig. Valpen blir større og vil kreve mer oppmerksomhet og så er det noen praktiske tanker rundt størrelse på hunden. Det er ikke helt uvesentlig om dere kjøper en Chihuahua eller en Schäferhund.

Vær nøye med valget av hundevalp

Når du har funnet ut hvilken hund du er på jakt etter, så kan du finne oppdrettere på nettet. En annen mulighet er å kontakte kennelklubben til den rasen du har valgt og spørre dem om råd. Her vil du kunne få anbefalinger på hvilke oppdrettere du bør velge og hvem du bør unngå. Så snart du har valgt en oppdretter bør du reise på besøk. Personlige relasjoner gjør det ofte enklere å finne den riktige hundevalpen og samtidig kan du se både valpen og moren. Ved å se nærmere på moren kan du få et godt innblikk i hvordan den oppfører seg. Oppførsel vil arves av valpene og de vil også lære det av moren. Det er derfor stor forskjell på om moren er rolig, vennlig og åpen eller usikker, aggressiv og lukket.

Om tispen virker redd eller aggressiv, så bør du finne en annen oppdretter. Men virker den velstelt, snill og glad i mennesker så er det et godt tegn og da kan du være rimelig sikker på at valpene blir tatt godt vare på.

Det praktiske rundt kjøp av hundevalper

Du bør ikke kjøpe valpen før den er minst åtte uker gammel. Når den er klar til å forlate oppdretteren, så bør du studere den litt en siste gang for å sjekke at den ikke er syk, redd eller kanskje ikke er noe glad i mennesker. En valp må ha lært seg å ha nærkontakt med mennesker fra fødselen av for å bli en glad og sosial hund. Hundevalpen bør også være ren og velstelt og er det noe som du ikke føler deg helt trygg på, så er det bedre å finne et annet sted.

Sjekk at valpen har fått ormekur og be gjerne om skriftlig dokumentasjon på dette. Du bør også spørre om det er noe annet du får med på kjøpet når du henter valpen. Har den f.eks. blitt ID-merket, så er det en fordel.

Du kan som regel ikke betale på annen måte enn ved vanlig bankoverføring eller faktura, ikke så mange som tilbyr betaling via bankkort/kredittkort (norske-kredittkort.no re:member).

Hva bør en tenke på angående hundevalper?

Norske nettsider for salg av valper

Før dere finner norske nettsider hvor dere kan kjøpe hundevalper, så bør dere finne ut hvilken rase det skal være. Mange nettsider er nemlig spesialisert innen ulike raser. Det å velge hvilken valp man skal ha er ikke alltid den enkleste. Noen har sine klare preferanser for hvilken hund det skal være, mens andre ikke har den store erfaring og er derfor i tvil.

Hunderaser er forskjellige

Det finnes ganske mange hunderaser å velge blant, men spørsmålet er hva dere ønsker med hunden. En ting er at alle valper er søte når de er små, men de blir også store så det er en del praktiske hensyn å tenke på. Noe annet er at noen hunder egner seg best som familiehund, mens andre brukes mest som vakthunder, jakthunder eller trekkhund. Begynn med å bestemme om hunden skal være liten eller stor? Ut fra dette valget kan dere så bestemme andre preferanser for hunden. Som familie er det viktigste formentlig at valpen er søt og kosete samt vil fortsette å være familiens kjæledegge når den har blitt voksen.

Deretter gjelder det å finne den rette oppdretteren. Det er straks en vanskeligere jobb og derfor må dere ikke bli skuffet om dere må besøke inntil flere oppdrettere før dere har funnet den riktige valpen. Det finnes mange norske nettsider med salg av valper. Dessverre er det også mange useriøse oppdrettere på markedet og det kan derfor lønne seg å spørre kennelklubben for den rase dere ønsker. De kan formentlig komme med råd om hvilke oppdrettere som er seriøse og behandler hundene sine bra og hvem dere skal ligge unna.

Det er et stort utvalg av nettsider som tilbyr valper. Noen sider er spesialiserte innen bestemte raser og andre er for private, som selger valper av forskjellig slag. Blant de store på markedet er finn.no hvor private kan tilby valper til salgs. Vær oppmerksom på at dersom du kjøper en valp privat, så bør dere sikre at valpen er sunn og frisk samt vant med menneskekontakt og barn. Virker den sky eller redd, så er det best å finne en annen valp. Hundemarked.no er også en side for private, men her er det også flere oppdrettere som selger valper. Rasehunder.com er en nettside for sag av rasehunder. Ellers kan dere søke på den enkelte hunderasen og få opp nettsidene til kennelklubben.

Norske nettsider for salg av valper

Kjøpe valp?

Valper er søte og det er dermed kanskje ikke så rart at mange tenker på å anskaffe seg en liten valp. Men før du løper ut og kjøper en, så er det en del ting å tenke på i forkant. Du bør derfor sette deg litt inn i hva du skal se etter, slik at du får en frisk, sosial og velfungerende valp med hjem til familien.

Hva du bør se etter

En ting er at du aldri bør kjøpe en valp på impuls. Så om barna maser om at de vil ha en liten valp NÅ, så bør du ikke gi etter men i stedet sette deg litt inn i hva du skal se etter. Noe annet er at du må huske på at valpen er søt og leken så lenge den er liten, men den blir større og da blir den også mer krevende. Les på nettet om de ulike hunderasene og finn den som passer dere best. Her vil du finne informasjon om den enkelte hunderase, fordeler og ulemper og du kan så velge den hunderasen som passer til familien deres. Da er neste skritt å finn den riktige oppdretter for den hunderasen du har valgt.

En valp bør være vant med ulike mennesker og gjerne barn før den forlater hjemmet sitt. Den bør ikke være redd om en mister noen manualer på stuegulvet hjemme eller skrur på vaskemaskinen! Du bør derfor studere valpene litt på avstand før du eventuelt velger en av dem. Er valpen sky, redd eller syk, så bør du finne en annen valp. Valper som har hatt liten kontakt med mennesker eller bodd i et beskyttet miljø blir sjeldent sosiale og nettopp det sosiale er viktig med en valp.

Stell av valp

Det er viktig at valpene fremstår som rene, velfødde og trivelige og derfor er det nødvendig med en dyktig oppdretter. Du bør derfor være oppmerksom på hvordan det ser ut i kennelen og er det noe du ikke er trygg ved, så bør du finne en annen oppdretter (se en liste her). Husk på at en valp må ha fått ormekur før den forlater oppdretteren og du kan gjerne be om dokumentasjon på dette. Det samme gjelder papirer på foreldrene, slik at du kan selv kan se at det ikke foreligger noen skjulte sykdommer eller annet som kan ha betydning for valpens ve og vel.

Kjøpe valp?