Den unike hundehjernen

Urmennesket (kjent som homo habilis, les mer her) fikk ikke bare en beste venn en gang, men 2 ganger, ved å temme to separate populasjoner av ulver flere tusen kilometer fra hverandre i Asia og Europa.

Det er konklusjonen til en gruppe forskere fra USA, som har brukt moderne genetikk til å «lese» evolusjonshistorien til menneskets beste venn – hunden. Det har tilsynelatende vært en dyp splittelse mellom hunder fra ulike ender av det kontinentet.

Mennesker og hunder

Mennesker og hunder har en lang historie sammen. Vi har faktisk levd sammen i minst 15000 år, 5000 år før kuer, geiter og griser kom inn i bildet. Men hvorfor, når og hvor disse to artene har funnet sammen har vært er stort mysterium. På Lenkekatalogen.no finner du mange nyttige nettsider om hunder!

Det har vært en utbredt kunnskap, at hunder kun ble temmet en gang, hvor noen eksperter har ment det var i Europa, andre i Asia eller Kina.

Oppslagsverk skrives om

Nå kan alle bøkene skrives om, fordi det viser seg en 4800 år gammel hund ga svaret til forskerne. De brukte en del av det indre øret for å sekvensere hele genomet, og sammenlignet det deretter med moderne dyr og DNAet til 59 eldgamle hundemumier.

Dataene viste hunder har blitt temmet 2 ganger, på begge sider av den gamle verden, noe som viser minst to grupper av mennesker har temmet ulver, helt uavhengig av hverandre. Det vises også at den asiatiske hunderasen er den mest dominerende i dagens moderne hunderaser.

Fra ulv til hund

Enda er det litt uklart hvordan den opprinnelige gråulven har utviklet seg til dagens hunderaser, men en teori går ut på en parallell evolusjon. Først ble ulver nære mennesker og deretter kom mennesker nære ulver, noe som kan tyde på at det er med hensikt. Nemlig at mennesker fikk et utbytte av å ha ulver til å passe på mot rovdyr mens menneskene sov og ulvene fikk rask tilgang til mat.

En ting som er sikkert, er den kjære hunden mange av oss har ved vår side, har gjennomgått en ufattelig spennende reise fra å være ulv til hund. Mange kan sikkert se noen av de samme trekkene over flere hunderaser og det er mange hunderaser med «ville» elementer i seg. Bare se på de velutviklede sansene og den gode appetitten. Hunder er et godt eksempel på hvordan mennesker kan leve side om side sammen med dyrelivet vi omgir oss med.

Den unike hundehjernen

Hund – Hva bør jeg tenke på?

De små firbeinte vennene er søte og det er vel en av grunnene til at mange vurdere å anskaffe seg en valp eller en hund. Innen du ringer til nærmeste kennel for å kjøpe en valp eller hund, så er det flere ting du bør vurdere. Det krever en del å ha en hund og det er et stort ansvar. Derfor bør man tenke seg godt om og være sikker på at man har tid til det å ha en hund.

Hva du tenke på?

Det er som sagt flere ting å tenke på når du skal anskaffe deg en hund, det er ikke bare å ta på de kule solbrillene og gå ut på tur! En ting er det praktiske og ansvaret som følger med. En hund fortjener å få den oppmerksomhet den trenger og derfor må du bestemme deg for om du har tid til å lufte den flere ganger i løpet av dagen. Den liker også å bli lekt med, spesielt når den er yngre, og så skal den stelles. Er dere en familie med barn så er en hund akkurat som et ekstra barn i familien og den tar tid. Har dere tiden til rådighet så er det samtidig også morsomt med hund og barna vil sette pris på å ha et husdyr som de kan kose og leke med.

Når du eller dere skal finne den rette valpen eller hunden så bør dere undersøke hvilke hunderaser som passer best til dere. Noen raser er bedre egnet til å være hjemme alene enn andre. Andre raser er bedre sammen med barn og noen er mer kosete enn andre. Totalt finnes det mer enn 500 ulike raser alene i Norge, så det er nok å velge blant.

Hva du bør sjekke?

Når du har funnet ut hvilken hunderase du ønsker deg og funnet frem til en kennel eller en privat som har hunder til salgs, så er det et par ting du bør sjekke før du kjøper. En ting er at hunden bør fremstå som ren, og trivelig. Noe annet er hundens sinn. En hund bør være vant med mennesker og virke glad og fornøyd. Du bør derfor sette deg litt på avstand og se på den en liten stund. Om hunden virker trygg og glad for besøk, så er det et godt tegn på at du får deg en snill og kosete hund. Sist, men ikke minst, er det viktig å sjekke at den har fått de nødvendige vaksiner og at papirene ellers er i orden.

Hund – Hva bør jeg tenke på?

Norske nettsider for salg av valper

Før dere finner norske nettsider hvor dere kan kjøpe hundevalper, så bør dere finne ut hvilken rase det skal være. Mange nettsider er nemlig spesialisert innen ulike raser. Det å velge hvilken valp man skal ha er ikke alltid den enkleste. Noen har sine klare preferanser for hvilken hund det skal være, mens andre ikke har den store erfaring og er derfor i tvil.

Hunderaser er forskjellige

Det finnes ganske mange hunderaser å velge blant, men spørsmålet er hva dere ønsker med hunden. En ting er at alle valper er søte når de er små, men de blir også store så det er en del praktiske hensyn å tenke på. Noe annet er at noen hunder egner seg best som familiehund, mens andre brukes mest som vakthunder, jakthunder eller trekkhund. Begynn med å bestemme om hunden skal være liten eller stor? Ut fra dette valget kan dere så bestemme andre preferanser for hunden. Som familie er det viktigste formentlig at valpen er søt og kosete samt vil fortsette å være familiens kjæledegge når den har blitt voksen.

Deretter gjelder det å finne den rette oppdretteren. Det er straks en vanskeligere jobb og derfor må dere ikke bli skuffet om dere må besøke inntil flere oppdrettere før dere har funnet den riktige valpen. Det finnes mange norske nettsider med salg av valper. Dessverre er det også mange useriøse oppdrettere på markedet og det kan derfor lønne seg å spørre kennelklubben for den rase dere ønsker. De kan formentlig komme med råd om hvilke oppdrettere som er seriøse og behandler hundene sine bra og hvem dere skal ligge unna.

Det er et stort utvalg av nettsider som tilbyr valper. Noen sider er spesialiserte innen bestemte raser og andre er for private, som selger valper av forskjellig slag. Blant de store på markedet er finn.no hvor private kan tilby valper til salgs. Vær oppmerksom på at dersom du kjøper en valp privat, så bør dere sikre at valpen er sunn og frisk samt vant med menneskekontakt og barn. Virker den sky eller redd, så er det best å finne en annen valp. Hundemarked.no er også en side for private, men her er det også flere oppdrettere som selger valper. Rasehunder.com er en nettside for sag av rasehunder. Ellers kan dere søke på den enkelte hunderasen og få opp nettsidene til kennelklubben.

Norske nettsider for salg av valper

Kjøpe valp?

Valper er søte og det er dermed kanskje ikke så rart at mange tenker på å anskaffe seg en liten valp. Men før du løper ut og kjøper en, så er det en del ting å tenke på i forkant. Du bør derfor sette deg litt inn i hva du skal se etter, slik at du får en frisk, sosial og velfungerende valp med hjem til familien.

Hva du bør se etter

En ting er at du aldri bør kjøpe en valp på impuls. Så om barna maser om at de vil ha en liten valp NÅ, så bør du ikke gi etter men i stedet sette deg litt inn i hva du skal se etter. Noe annet er at du må huske på at valpen er søt og leken så lenge den er liten, men den blir større og da blir den også mer krevende. Les på nettet om de ulike hunderasene og finn den som passer dere best. Her vil du finne informasjon om den enkelte hunderase, fordeler og ulemper og du kan så velge den hunderasen som passer til familien deres. Da er neste skritt å finn den riktige oppdretter for den hunderasen du har valgt.

En valp bør være vant med ulike mennesker og gjerne barn før den forlater hjemmet sitt. Den bør ikke være redd om en mister noen manualer på stuegulvet hjemme eller skrur på vaskemaskinen! Du bør derfor studere valpene litt på avstand før du eventuelt velger en av dem. Er valpen sky, redd eller syk, så bør du finne en annen valp. Valper som har hatt liten kontakt med mennesker eller bodd i et beskyttet miljø blir sjeldent sosiale og nettopp det sosiale er viktig med en valp.

Stell av valp

Det er viktig at valpene fremstår som rene, velfødde og trivelige og derfor er det nødvendig med en dyktig oppdretter. Du bør derfor være oppmerksom på hvordan det ser ut i kennelen og er det noe du ikke er trygg ved, så bør du finne en annen oppdretter (se en liste her). Husk på at en valp må ha fått ormekur før den forlater oppdretteren og du kan gjerne be om dokumentasjon på dette. Det samme gjelder papirer på foreldrene, slik at du kan selv kan se at det ikke foreligger noen skjulte sykdommer eller annet som kan ha betydning for valpens ve og vel.

Kjøpe valp?